پمپ های کف کش جهت انتقال آب تمیز و یا آلوده که دارای ذرات ریز می باشد مناسب است اما پمپ های لجن کش می توانند علاوه بر انتقال آب های تمیز، آب هایی را با ذرات درشت مانند شن، ماسه منتقل کنند. همچنین از پمپ های لجن کش می توان برای انتقال فاضلاب (پساب) استفاده کرد. هر دو پمپ کف کش و لجن کش از نوع پمپ مستغرق می باشند. از این پمپ ها برای کاربری هایی مانند کشاورزی، تخلیه فاظلاب های شهری و صنعتی، تخلیه آب باران و… استفاده می کنند. اما تفاوت پمپ کف کش و لجن کش در همینجا ختم نمی شود و در این مقاله به 7 تا از مهمترین آنها را بررسی می کنیم.
تفاوت های پمپ کف کش و لجن کش
- نوع طراحی و ساختار
- ارتفاع آبرسانی (هد)
- میزان آبدهی (دبی)
- کاربرد آنها
- توان موتور
- دهانه خروجی
- مستغرق یا خشک بودن
نوع طراحی و ساختار پمپ ها
نوع طراحی و مکانیزم کارکرد آنها برای برای وظایفی که دارند با یکدیگر متفاوت می باشد. پمپ کف کش در اکثر مواقع می تواند به طور کامل و بدون اینکه دچار مشکلی شود، در آب غوطه ور شود. این پمپ ها فضای کمی را به خود اختصاص می دهند و به منظور انقال آب تمیز یا کمی آلوده، در آن ها یک یا چند پروانه تعبیه شده است. در ورودی این پمپ ها برای اینکه از وارد شدن ذرات جامد درشت به داخل محفظه پمپ کف کش جلوگیری شود، یک صافی (Strainer) طراحی شده است. اما در پمپ لجن کش یک پروانه خرد کن (Grinder) در ورودی قرار داده شده است می تواند در هنگام ورود ذرات جامد به داخل پمپ، قطر آنها را کاهش دهد.
این پمپ های کف کش معمولا از نوع نیمه باز (Semi-Open Impeller) یا بسته (Closed Impeller) می باشند. اما پمپ های لجن کش فقط دارای یک پروانه هستند که می تواند در انواع تک کاناله، دو کاناله، نیمه باز، باز و ورتکس باشد.
ارتفاع آبرسانی (هد)
این دو نوع پمپ در میزان هد نیز با یکدیگر تفاوت هایی دارند. به دلیل اینکه پمپ های کف کش چند پروانه دارند در نتیجه می توانند نسبت به پمپ های لجن کش که تنها یک پروانه دارند، میزان ارتفاع آبرسانی بیشتری داشته باشند. برای مثال در جدول زیر این دو پمپ را که از نظر قطر دهانه خروجی یکسان هستند، با یکدیگر مقایسه کرده ایم:
نوع پمپ |
پمپ کف کش طبقاتی SMDJ 50-20-/2.2 |
پمپ لجن کش SSJ 50-10/0.55 MF |
توان (کیلووات) |
2.2 |
0.75 |
سایز دهانه خروجی (اینچ) |
2 |
حداکثر هد (متر) |
29.7 |
9.7 |
حداکثر آبدهی (متر مکعب در ساعت) |
40 |
15 |
همچنین که در جدول بالا می بینید، سایز دهانه خروجی هر دو پمپ یکسان است اما پمپ کف کش طبقاتی به دلیل داشتن پروانه های بیشتر، توان بیشتری را هم نیاز دارد اما می تواند ارتفاع آبرسانی بالاتری را ایجاد کند. اما کاربرانی که از پمپ لجن کش استفاده می کنند، تنها انتقال فاضلاب دارای اهمیت است، اما میزان فشار برای آنها چندان مهم نیست.
مقایسه پمپ کف کش و لجن کش در در میزان آبدهی (دبی)
تفاوت این دو نوع پمپ در میزان آبدهی به عوامل گوناگونی مثل قطر دهانه خروجی و توان آنها بستگی دارد. اما نمی توان گفت که کدام یک دبی بیشتری ایجاد می کنند. به طور کلی هر چه قطر دهانه خروجی پمپ بیشتر شود، باعث می شود تا میزان دبی نیز افزایش پیدا می کند اما ارتفاع آبرسانی (هد) کاهش می یابد. برای نمونه، اگر یک پمپ کفکش تک پروانه با دهانه خروجی دو انیچ و یک پمپ لجن کش با خروجی سه اینچ (با توان مساوی) را مقایسه کنیم، پمپ لجن کش به خاطر دارا بودن خروجی بزرگتر، می تواند حجم سیال بیشتری را بر حسب زمان انتقال دهد که این موضوع اشاره به مفهوم آبدهی دارد.
تفاوت در کاربرد پمپ لجن کش و کفکش
الکتروموتورهای کف کش به منظور انتقال آب و یا مایعات اضافی از یک منطقه طراحی و تولیده شده اند. از این نوع پمپ ها معمولا در کاربری های مسکونی، تجاری، صنعتی و کشاورزی به منظور جلوگیری از سیل یا تجمع آب در زیرزمین ها، فضای خزنده، سایت های ساختمانی و یا هر ناحیه دیگری که آب می تواند در آنجا تجمع پیدا کند. از پمپ کف کش معمولا جهت منتقل کردن آب تمیز یا دارای حداقل ذرات جامد استفاده می شود. این در حالی است که از پمپ های لجن کش برای جابهجایی پساب ها که دارای مواد زائد جامد، مواد آلی و سایز زباله ها استفاده می کنند. پمپ های لجنکش معمولا در سیستم های فاضلاب شهری، مخازن شهری، مخازن سپتیک، تصفیه خانه های فاضلاب و سایر کاربردهایی که پمپاژ فاضلاب خام لازم است، به کار برده می شوند.
توان الکتروپمپ ها
وجه تمایز این دو پمپ را می توان در توان موتور آنها نیز مشاهده کرد. پمپ های لجن کش با توجه به کاربردی که دارند از وزن بیشتری برخوردار هستند. در نتیحه به قدرت بیشتری هم نیاز دارد با بتواند سیالاتی که حجم زیادی گل و لای و مواد جامد دارند را منتقل کند.
دهانه خروجی
از دیگر تفاوت های این دو پمپ می توان به دهانه خروجی آنها اشاره کرد. برای مثال، با اینکه دهانه ورودی این دو نوع پمپ در بخش زیرین آنها قرار داده شده است، اما دهانه خروجی آنها با یکدیگر تفاوت هایی دارند. به این صورت که پمپ های کفکش در دو نوع خروجی از بغل و خروجی از بالا طراحی و تولید می شوند. این در حالی است که تمامی پمپ های لجن کش به صورت خروجی از بغل تولید می گردند.
لازم به ذکر است که پمپ های کف کش خروجی از بالا در مقایسه با حالت خروجی از بغل ارتفاع آبرسانی (هد) بیشتری را می توانند ایجاد کنند. چرا که در این حالت دهانه خروجی با پروانه های پمپ کف کش در یک راستا قرار می گیرد و سیال می تواند بدون تغییر زاویه در یک مسیر مستقیم به سمت دهانه خروجی پمپاژ شود.
تفاوت در مستغرق یا خشک بودن
تمامی پمپ های کف کش جهت انتقال آب باید در آب غوطه ور شوند و نمی توانند در حالت خشک کار کنند. اما پمپ های لجن کش در دو حالت خشک و مستغرق کار طراحی و تولید می شوند و الکتروموتور آنها در دو نوع آب خنک و روغن خنک می باشد.
جمع بندی
در این مقاله به تفاوت پمپ لجن کش و کف کش پرداختیم و این دو را از جنبه های مختلف با یکدیگر مقایسه کردیم. به طور کلی پمپ کف کش و لجن کش در مواردی مثل نوع طراحی، کاربرد، تعداد پروانه ها، ارتفاع آبرسانی (هد) و توان موتور و… با یکدیگر متفاوت هستند. در نتیجه باید در هنگام انتخاب و خرید الکتروپمپ به این موارد توجه کنید.